Friday, July 25, 2008

Çocuk ve Atopik Dermatit (Çocukluk Egzeması)


Çocuk ve Atopik Dermatit (Çocukluk Egzeması)

Bu blogun organik bütünlüğü açısından bir parçası niteliğinde olan http://www.cocukalerjiklinigi.com/ adresinden çocuklarımızda görülen atopik dermatit hakkında yeterince bilgiye sahip olabilirsiniz. Bu hastalık bebeklik döneminden başlayan ve erken çocukluk döneminde sürecini tamamlayan bir deri alerjisi. En temel bulguları kaşıntı, deride kızarıklık, kuruluk, kabarıklık ve egzemamsı görünüm. Ancak birkaç kelimeye sığan bu bulgular çocuk ve özellikle anne olmak üzere ebeveyneler için gerçek bir ızdırap. Çünki çocuk genelde gece kaşınır. Bu kaşıntı uykusunu öyle bozar ki, uykuluk hali gündüz devam eder. Bu gözlenebilen yönü. Bozulan uyku ritmi nedeniyle büyümesini sağlayan “büyüme hormonu” normal uykuda salındığı için, bu horman salınamaz. Sonuç olarak büyümesi de duraklar.

Gece yeterince uyuyamayan çocuğun gündüz ruhsal durumu alt-üst olur. Bu bebeğin ve çocuğun huysuz, huzursuz, dikkatsiz ve hoşnutsuz olmasına yol açar. Sürekli mızıldayan çocuk ailede bir süre sonra tükenmişliğe yol açar. Aile ve çocuk bu ızdırap dolu günlerle baş başa kalır. Çocuğun üç yaş üstünde deride kaşınan lezyonları fark etmesi ile ayrı bir huzursuzluk, depresyon ve akranlarından farklı bir hasta olma hissi psikososyal dünyasını altüst eder. Bu aile için ayrı bir ızdıraptır.

Hastalığın bulguları yalnızca deri ile sınırlı değildir. Bu bebek ve çocukların önemli bir kısmında inek sütü alerjisi ve katkı maddelerine tahammülsüzlük vardır. Ayrıca daha da fazla oranda bu hastalarda astım ve polen alerjisi görülür. Hem hastalığa, hem bu tür birlikteliklere ve hem de ruhsal komplikasyonlara hakim olmak için bu çocuğa ve ailesine ait özel bir tedavi ve izlem planı yapmakla mümkündür. Bu çocuklar için tedavi özel ve kişisel olmalıdır. Aksi takdirde başarısızlıkla sonuçlanır. Bu nedenledirki İzmir, İstanbul, Ankara gibi bir çok büyük ilimizde yaşayan atopik dermatitli çocuk kendi halinde dolaşmakta, her önüne gelen konfeksiyondan bir tedavi önermekte ama terzilik yapılmadığı için başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Bir çok hekimi gezip bir çok kurumda görülen dört yaşındaki atopik dermatitli çocuğu için bize ilk başvurusunda babasının gece gündüz kaşınmalarına dayanamayıp intihar etmeyi düşündüğünü ağlayarak ifade etmesi, meslek hayatımdaki en dramatik anlardan birisidir.

Bir çok atopik dermatitli bebeğimiz ve çocuğumuz da şu anda ebeveynleri ile birlikte aynı ızdırabı yaşamaktadır. Bu hastalığın tedavisi eğer çocuk ve aile için özel bir plan yapıldığı takdirde oldukça kolaydır. Komplikasyonları engellenebilir. Ve yaşam kalitesi temin edilebilir.

Buna rağmen neden böyle olmadığının nedeni belli ama niçini maateesüf belli değil.


Doç. Dr. Hasan YÜKSEL

Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Çocuk Alerji Bilim Dalı ve Solunum Birimi


Cep 0 532 5487032

No comments: