Saturday, July 21, 2007

Çocukluklarımızın Astımı Konusunda Onlara Verilen Sağlık Hizmeti Bir Afrika Ülkesinden Farklı Değil !!!

Hepimiz çocuklarımızı çok seviyoruz. Çünki onlar bizim herşeyimiz. Geleceğimiz. Onların sağlığı, sağlıklı bir gelecek ve kaliteli yaşama sahip bir toplum oluşturacak. Maalesefdir ki sağlıkları konusunda ne koruyucu hekimlik ne de uzun süreli hastalıkları anlamında yeterli hizmeti alabildiklerini söylemek pek mümkün değil. Bunun belki en büyük nedeni kanımca, sağlık hizmeti giderek geşisse de, bu sektörün henüz keşmekeşin devam ettiği hastane ortamı ve daha çok maddi getirinin ön planda olduğu muayenehane ortamının sağlıklı bir çocuk sağlığı hizmeti verememesinde yatıyor. Daha da vahimi bu hizmetlerin kalitesi ve doğruluğu konusunda ve uygunluğu konusunda hiç bir denetim yok. Bir çocuk özel bir muayenehanede yıllarca öksürük ve bronşit teşhisleri bir meslektaşımızca takip ediliyor. Ve yıllar sonra astımın organik ve psikososyal komplikasyonları ile geliyor karşınıza. Bir başka açıdan ise, sağlık bakanlığı bünyesindeki bir çocuk en ağır pnömoisi ile yada ağır astım atakları ile yetersiz tedavilerle en son noktada bir üniversite hastanesine gönderiliyor yada hasta ayrılıp bir başk akuruma gidiyor. Yapılan harcamalar için en yüksek ihtimam gösterilse de, zavallı çocuğun nadide bedeninde oluşan yanlış karar ve tedaviler sonucu gelişen organik hasarı ve ruhunda oluşan psikososyal travmayı düşünen, arayan soran ve hatta sorabilen olmuyor. Çok acı. Bu beni hep incitmiştir. Hala astımlı bir çocuk tedavi edilmediği için karşımıza büyüme geriliği ile gelebiliyor. Bunun nedeni bir muayenahanede yıllarca gereksiz antibiyoterapi alarak para kaynağı olarak kullanılması yada bir lokal hastanede her gelişinde ayrı hekim tarafından görülüp baştan savulması yada bir üst kurumda gereksiz kaprislerle gerekli konsultasyonların yapılmamasıdır.


Ben son zamanlarda yaşadığım vahim bir olayı bu yazıyı okuyan misafirlerimle paylaşmak istiyorum. İzmir gibi bir şehirde 2007 yılında yaşayan bir çocuk, maddi hiç bir problemi olmayan bir aile. Bu şehirde 2 tıp fakültesi, 3 sağlık bakanlığı eğitim hastanesi ve mebzul miktarda özel sağlık kurumu var. Ancak astımlı bir çocuğun çektikleri vahim. Bir babanın yardım istemek amacıyla çocuğu için doktor arkadaşına yazdığı ve bana yönlendirilen maili hiç bir katkı yapmadan aileden izin alarak size sunuyorum:


"Sevgili ............;


Öncelikle bana ayıracağın zaman ve zahmetinden ötürü çok teşekkürler.. Kızım Özge 4 veya 5 senedir Dr...........'ın koymuş olduğu astım tipi bronşiyolitten müzdarip. Başlangıçta ateşli bir soğuk algınlığı neticesinde ortaya çıkan siyonoz,taşikardi ağırlıklı gece sabaha kadar hırıltılı ataklarla, heran acile gidecek gibi alesta bekleten, kızıma ve bizlere heyecan ve üzüntü veren bu rahatsızlık;Tanrıya şükürler olsun ki eski şiddetini kaybetse de devam etmekte. Lafı fazla uzatmadan başlangıçtan bugüne uygulanan tedaviyi ve son uygulamalarımızı iletip senden yanıt bekleyeceğim.
Ventolin nebülatör tatbiki(klinikte 3 kez),3kez kortizon iğnesi tek doz, Hydrillin,Sekrol,antibiyotik şişe bitene kadar.Genel seyir krup tip önce kuru sonra bol ifrazatlı öksürük (sabah uyanınca ve uyku esnasında) nabız çok yüksek,sıkıntı nedeniyle yerinde duramama, hırıltılı ve zorlukla dışarı atılan nefes,gün boyu genel tablo sağlıklı gibiysede akşama doğru kötüye gidiş ,1 veya 2,3 gece sıkıntılı uyku,daha sonra iyileşme ancak öksürük 7-10 gün devamlı Ventolin şurup 3 kez,antibiyotik şişe bitene kadar, Sekrol, Hydrillin şurup (1 veya 2 kaşık gün boyu),kış öncesi devamlı grip aşısı Alerjik bir tepki şüphesiyle test yaptırmamız istendi,yaptırmadık.Gözlemim tamamen hava sıcaklığının düşmesiyle hastalığın hafif soğuk
algınlığı belirtileriyle(burun akıntısı)başlamasından ibaret. Bir yaz sezon sonu ani hava soğuması nedeniyle hastalık gözlemlendi. 13-14 ay boyunca Zaditen 2 mg.şurup,tbl verildi.Bırakalı 2 sene
oluyor. Bu sene soğuk havayla ilk yoklama oldu,Bactrim şurup,Ventolin ,Hydrillin ve
vitamin uyguladık.İkinci soğuk hava atağında belirtilerle birlikte denemek için bal,polen ve arı sütü karışımını sabah aç karnına az bir doz uyguladım;iyileşme tam olmasa da hastalık hafif gerileyip durdu.Sabah ve akşam az miktar uyguladım,hastalık belirtileri tamamen kayboldu
ancak sabah ve gece(sabah yoğun)bol ifrazatlı öksürük devam ediyor.Ek olarak belirtiler çok iken Ventolin şurup sabah v e gece yatarken uyguladım.

Şu tarihe kadar okul devamsızlığı 2 gün oldu.
Biraz uzunca bir gözlem aktarması oldu ise de amacım yorum yapılırken yardımcı olabilmek.
Ricam ,bu teşhisi koyan doktorumuzun büyüme ile bu hastalığın iyileşeceği yolundaki imasının ne denli doğru olduğu,broşiyolitin kızımda kalıcı hasara sebep olup olmadığı,birde tedavi şeklimizin sizlerce uygun ve kabul edilebilecek bir yöntem olup olmadığı olacak.
Bir kez daha teşekkürler.
Selam ve sevgilermle.Öpücükte Özge'den.
Ü.... P....."


Bu astımlı bir çocuk. Tedavisi ise çok kolay. Hele böyle bir sosyoküktürel varlığa sahip bir aile ile. Tedavi başlandı. Onbeş gün sonraki kontrolde mailin sahibi baba çocuğunun iyiliğini şöyle tanımladı: "Kızım bir melek gibi uyuyor".




İzmir gibi bir şehir, o şehirde 2 büyük tıp fakültesi, 3 eğitim hastanesi ve dahası.... Astımlı bir çocuk, muzdarip bir aile ve ......




Neye yarar ?






Doç. Dr. Hasan YÜKSEL
Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi
Çocuk Alerji Bilim Dalı ve Solunum Birimi



http://cocukalerjiklinigi.blogspot.com
http://www.cocukalerjiklinigi.com/